Onko sinustakin joskus tuntunut, että olisi helpompaa vaan keksiä joku sopiva syy olla lähtemättä kuin mennä juhliin, joihin on kutsuttu? Miksi mennä, jos siitä on enemmän vaivaa kuin iloa? Tällaiset ajatuskulut voivat olla tuttuja sosiaalisten tilanteiden pelkoa kohdanneille, mutta jännittäjällekin sosiaalisuus voi tuottaa stressin sijaan myös hyvää mieltä.

Kuva: Lili Vieira de Carvalho (Creative Commons)

Kuva: Lili Vieira de Carvalho (Creative Commons)

Ihminen on sosiaalinen eläin, ja sosiaalinen kanssakäyminen on osa jokapäiväistä elämäämme. Monille sosiaaliset tilanteet ovat silti joskus vaikeita, jopa ahdistavia. On luonnollista, että olostaan on vaikeaa nauttia, jos päällimmäisenä mielessä on ajatus, että muut varmaankin huomaavat käsien tärinän tai punastumisen. Ajatus voi pelottaa varsinkin, jos ajattelee, että kaikki muut ovat itsevarmoja eivätkä koskaan jännitä sosiaalista kanssakäymistä.

Kuva: Mariana Zanatta (Creative Commons)

Kuva: Mariana Zanatta (Creative Commons)

Yllättävän monilla on kuitenkin saman tyyppisiä kokemuksia, ja yleistä lienee myös se, että vaikka kuinka jännittäisi, toiset eivät huomaa mitään erikoista. Ehkä siksi, ettei jännittäminen sittenkään ole mitään niin erikoista tai harvinaista kuin ajattelemme. Ehkä se on vain merkki siitä, että tilanteella, siinä olevilla ihmisillä ja heidän mielipiteillään on meille itsellemme merkitystä. Jokainen ihminen tarvitsee toisia ihmisiä maailmansa peiliksi, ja toiset ihmiset myös väistämättä muokkaavat sitä, millaisena todellisuuden koemme. Jos tunnemme olevamme eri joukkoa kuin ihmiset ympärillämme, on luonnollista, että meidän on vaikeaa kohdata heitä. Tällaisiin tuntemuksiin on monia syitä, mutta se ei ole nyt oleellista.

Tärkeää on muistaa kaikki se, mikä meitä yhdistää. Aivan jokainen jännittää joskus esimerkiksi tärkeitä päätöksiä tehdessään tai odottamattomia tilanteita kohdatessaan. Teenkö fiksusti vai tuotanko vain harmia itselleni ja muille? Jos ajattelemme sosiaalisten suhteiden olevan yksi tällainen meille luonnostaan tärkeä asia, jonka jännittäminen kertoo siitä, mitä elämässä arvostamme, ehkä me jännittäjät voimme olla ylpeitä siitä, että välitämme toisista ihmisistä! Samoin voimme myös suhtautua lempeämmin siihen, ettemme aina osaa kohdata tunteitamme järkevimmällä mahdollisella tavalla. Tai siihen, että joku juuri huomasi kainaloideni hikoavan. Entäs sitten: eikö hikoaminen ole luonnollista? Ja ennen kaikkea: eikö minulla ole lupa olla tavallinen, elävä, hengittävä ja tunteva ihminen?

Social-anxietyMonet, jotka ovat jännittäneet sosiaalisia tilanteita tai kärsineet sosiaalisten tilanteiden pelosta, ovat saaneet pelkonsa kuriin ja pystyvät nauttimaan elämästä, mutta veikkaanpa harvan onnistuneen siinä yksin. Sosiaalisuutta kun voi harjoitella vain seurassa. Kotipesä-hanke sai taannoin anonyymisti idean vertaistukiryhmästä sosiaalisten tilanteiden pelosta kärsiville, ja nyt olen kokoamassa ryhmää, jossa jokainen voi vaihteeksi – ja ihan vaan huvin vuoksi – vaikkapa ajatella, että nyt nuo muut varmaan jännittävät minun puolestani paljon enemmän kuin minä itse! Koilliskeskuksessa kokoontuvan ryhmän pääsyvaatimuksena on, että välität toisista ja hyväksyt heidät sellaisina kuin he ovat. Suljettuun ryhmään otetaan enintään 8 osallistujaa + ryhmän ohjaaja, jolla on myös kokemusta sosiaalisten tilanteiden pelosta. Luomme ryhmän ensimmäisellä tapaamiskerralla yhteiset säännöt, jotka kaikkien ryhmäläisten on hyväksyttävä.

Kuva: Quinn Dombrowski (Creative Commons)

Kuva: Quinn Dombrowski (Creative Commons)

Ryhmän tarkoituksena on toimia turvallisena paikkana, jossa ei tarvitse häpeillä tai pelätä, mitä muut ajattelevat minusta, vaan voi jakaa kokemuksia ja keskustella avoimesti. Millaiset tilanteet ovat vaikeita? Mitkä toimintatavat ovat auttaneet? Yhdessä löydämme helpommin keinoja, joilla voidaan vähentää sosiaalisista peloista aiheutuvaa haittaa!

Social-Anxiety-GroupIlmoita kiinnostuksestasi minulle (fb-yksityisviesti: Kotipesän Juuso / maili: juuso.armila@muotiala.fi), niin saamme ryhmän kokoon. Kerro myös, milloin ryhmän täytyisi kokoontua, jotta voisit osallistua.

Ota yhteyttä, jos haluat keskustella niin hyvistä kuin huonoista kokemuksistasi ja harjoitella sosiaalisten pelkojen kohtaamista ja voittamista turvallisessa ja tuomitsemattomassa seurassa!

– Kotipesän Juuso