Järjestöillat

Kotipesä-hanke koordinoi kevätkaudella 2018 Koilliskeskuksessa ja Tammelan lähitorilla maksuttomia ja kaikille kiinnostuneille avoimia järjestöiltoja, joissa järjestöillä on mahdollisuus tuoda toimintaansa näkyväksi. Järjestöt voivat suunnitella tapahtuman sisällön vapaasti: se voi olla jotakin toiminnallista ohjelmaa tai yhtä hyvin myös luento tai keskustelutilaisuus. Mukana olevat järjestöt tuottavat näköistään ohjelmaa parillisten viikkojen keskiviikkoiltoihin, yleensä klo 16–18 väliselle ajalle. Järjestöillat starttaavat Linnainmaalla Koilliskeskuksessa 21.2. ja Tammelan lähitorilla 7.3. Kevään järjestöillat on listattu alle tapahtumapaikoittain:

Koilliskeskus

21.2. Pirkanmaan omaishoitajat PIONI ry, OPASTE-hanke
Mitkä tekijät lisäävät kaatumisen riskiä? – Miten riskeihin voidaan vaikuttaa?
Luennoimassa sosiaali- ja terveydenhuollon opettaja, fysioterapeutti Riitta Kuismanen. Lisäksi Pionista mukana ovat myös Hannele Jokela ja Leo Levanen.

7.3. Tampereen A-Kilta ry & Mielenterveysomaiset Pirkanmaa – FinFami ry
Päihdekäyttäjä ja omainen: Miten elää ongelman kanssa?
Paneelikeskustelu. Tilaisuudessa alkoholiongelmasta keskustelemassa kokemusasiantuntijat päihdetoipujan ja päihdetoipujan omaisen näkökulmasta. Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan! Tilaisuuden esitteen löydät täältä.

21.3. Parempi avioliitto ry
Tarvitkaa toisianne! – vuorovaikutteinen parisuhdeiltapäivä
Vuorovaikutteinen iltapäivä parisuhdeteemalla. Ohjelmassa tietoa ja kokemuksia leireistä, kursseista ja vertaistuesta parisuhteen kriisitilanteissa. Tule yksin tai puolison kanssa! Tapahtuma Facebookissa.

4.4. Klo 17–19 Aivoliitto: Suomen Kielipolku SLI ry
Elämää erityisherkkänä – Luento- ja keskustelutilaisuus omakohtaisista kokemuksista
Näyttelijä, kouluttaja, sirkustaiteen ja naurujoogan ohjaaja Tuula Hyvättinen luennoi aiheesta Voimavarojemme tunnistaminen ja tiedostaminen arkihälinässä, ja miten sen kautta voimme parantaa vointiamme
Tilaisuus on tarkoitettu kaikille nuorista aikuisista ikäihmisiin. Tule kertomaan oma tarinasi ja keskustelemaan! Voit jättää lapsesi tilaisuuden ajaksi järjestämiemme lastenhoitajien huomiin! Tapahtuma facebookissa.

18.4. Tampereen A-Kilta ry
Luontoretkeily elämänmuutoksen tukena
Kokemusilta aiheella ”Luontoretkeily elämänmuutoksen tukena”. Tilaisuudessa kokemusasiantuntijat kertovat millainen merkitys luontoretkeilyllä on ollut omalla päihdetoipumisen polulla. Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan! Tapahtuma facebookissa.

2.5. Tarpeenmukainen hoito ry
Leimautuminen psykiatrisessa hoidossa
Mielenterveysongelmiin liittyy usein häpeää, kärsimystä ja itsearvostuksen vähenemistä. Yleisesti tämän katsotaan johtuvan virheellisistä uskomuksista sairauden luonteesta ja sairastavaa kohtaan koetuista ennakkoluuloista. Toisenlaisiakin selitysmalleja on olemassa. Voisiko psykiatrinen hoito ja biolääketieteellinen sairausmalli itsessään aiheuttaa leimautumista ja miten leimautumista olisi mahdollista vähentää? Puhumassa psykologi Aku Kopakkala, kokemusasiantuntija Tapio Gauffin sekä kirjallisuuden tutkijatohtori Karoliina Maanmieli. Tapahtuma facebookissa. Tapahtuman esitykset löytyvät TaHon sivuilta.

16.5. klo 16.30–18 Mielen ry: Mielen avoin opisto
Yleisötilaisuus: Kokonaisvaltainen toipuminen – tavoitteena mielekäs elämä kuten itse sen määrittelen
Mielen Avoin Opisto esittelee toipumisorientaation ajatusta, jossa lähdetään asiakkaan omien voimavarojen hyödyntämisestä ja otetaan mielenterveystyön lähtökohdaksi aito kohtaaminen ja periaatteeksi työn tekeminen “ihmiseltä ihmiselle”. Puhujina ovat Mielen Avoimen Opiston vastaava koordinaattori Suvi Nousiainen sekä koordinaattori-kokemusasiantuntijat Heini Laukkanen ja Aksu Piippo. Ajatus toipumisesta: elämä on kokonaisuus, jonka tilanteissa otamme erilaisia rooleja. Joskus roolina on toipua. Elämä voi olla tyydyttävää ja merkityksellistä vaikeuksista huolimatta. Toipumisorientaatio haastaa perinteistä psykiatrista näkemystä paranemisesta ja toipumisesta. Ei voi olla niin, että ihmisen on hoidettava sairautensa tai tilansa ”täysin kuntoon”, jotta voi alkaa elää tai ylipäänsä olla aktiivinen toimija yhteiskunnassa. Toipumista tapahtuu kaiken aikaa ja sen tahti on yksilöllistä. Jotkut meistä toipuvat jopa hoidosta huolimatta. Hoito tai palvelu, joka keskittyy ainoastaan oireisiin tai rajattuun diagnoosiin, ei johda yhtä hyviin tuloksiin kuin tapa, jossa hoidetaan ilmiötä kokonaisvaltaisesti. Toipumisorientaatio ajattelee potilasta yksilönä, joka ottaa osaa omaan prosessiinsa aktiivisena subjektina ja tietää itse parhaiten, mitä hyvä elämä hänelle itselleen tarkoittaa. Tapahtuma facebookissa.

Tammelan lähitori

7.3. Aivoliitto: Pirkanmaan AVH-yhdistys ry & Suomen kielipolku SLI ry
Aivosi ovat arvokkaat – kuinka sinä huolehdit omistasi?
Asiaa aivoverenkiertohäiriöistä ja kielellisistä erityisvaikeuksista.
Illan ohjelmassa puheenvuoroja, keskustelua ja aivojumppaa! Tilaisuuden esitteen löydät täältä.

21.3. klo 18–19.30 Parasta lapsille ry & Perheiden talo
Maailman runouden päivän iltamat
Kiinnostavaa nykyrunoutta ja musiikkia leppoisassa hengessä, vanhemmuuden teemoissa. Kahvitarjoilu.
Jokapäiväinen ihme – runodialogi äitiydestä
Anna Elina Isoaron ja Janette Hannukaisen iskevässä runodialogissa tullaan kyselyikään, opitaan rinnanpään kautta, itketään sipulinlohkojen sekaan ja metsästetään biohajoavia konetiskitabletteja Prismassa. Kotiäitien ja uraäitien nokkapokka taipuu räppi-battleksi, jota säestää lapsiperheiden etuuksia leikkaavien päättäjien röhönauru.  Dialogin tunnelma vaihtelee hormoninhöyryisestä harmoniasta maailmantuskaan. Kesto: 17min.
Taustat: Ras Kontti ja Janette Hannukainen
Tapahtuma Facebookissa

4.4. Tampereen seudun Näkövammaiset ry
Tietoisku senioreiden asuntojen korjauksesta
Ikääntyminen ja näön heikkeneminen voi aiheuttaa ongelmia kotiympäristössä. Vanhustyön keskusliiton korjausneuvoja Voitto Niska kertoo mahdollisuuksista tehdä omassa asunnossa korjauksia niin, että itsenäinen pärjääminen helpottuu. Korjausneuvoja auttaa sekä muutostöiden kartoittamisessa, suunnittelussa että korjausavustusten hakemisessa. Korjausneuvonta on maksutonta ja suunnattu yli 65-vuotiaille. Tampereen seudun Näkövammaiset ry kertoo tilaisuudessa yhdistyksen toiminnasta ja samalla on mahdollisuus tutustua näön pienapuvälineisiin. Tule paikalle yksin tai omaisesi kanssa ja ota seniorinaapurisikin mukaan! Tapahtuma facebookissa.

18.4. Pirkanmaan omaishoitajat PIONI ry
Keskustelua omaishoitajuudesta
Askarruttaako sinua, miten selvitä omaishoitajan raskaasta arjesta ja mistä saada tarpeen tullen apua? Tule keskustelemaan omaishoitajuudesta yhdessä kokemuskouluttaja Veikko Vepsäläisen kanssa sekä kuulemaan Pirkanmaan omaishoitajat PIONI ry:n toiminnasta. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton! Tapahtuma facebookissa.

2.5. klo 16–17.30 Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n & Tampereen Mielenterveysseura ry:n Mielikahvila-hanke
Pop up –Mielikahvila & Harri Konttisen “Mitä oli punk?” -dokumenttielokuva
Tavallisesti Sorinkadulta löytyvä, kaikille avoin “yhteinen olohuone” Mielikahvila tempaisee itsensä Tammelakeskukseen! Tule kahvittelemaan ja katsomaan yhdessä mielenkiintoinen dokumenttielokuva Suomi-punkin historiasta! Tapahtuma facebookissa.

16.5. klo 16–17.30 Nauha ry:
KIINNOSTAAKO VAPAAEHTOISTOIMINTA?
Vapaaehtoistoiminta on omaehtoista toimintaa toisen ihmisen, yhteisön, yhdistyksen tai järjestön hyväksi ilman aineellista palkkaa. Tilaisuudessa kerrotaan Nauha ry:n vertais- ja vapaaehtoistoiminnan työntekijöiden ja vapaaehtoisen tietoja sekä kokemuksia organisoidusta vapaaehtoistoiminnasta.  Tilaisuus on avoinna kaikille, erityisesti vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneille.

Seuraavat tapahtumat

OPASTE-hanke: Mitkä tekijät lisäävät kaatumisen riskiä? – Miten riskeihin voidaan vaikuttaa? -luento Koilliskeskuksessa 21.2. klo 16–18

Kotipesän koordinoimat Järjestöillat tuovat eri yhdistysten järjestämiä tilaisuuksia Koilliskeskuksen monitoimitila Kiveen ja Tammelakeskuksen saliin parillisten viikkojen keskiviikkoina klo 16–18. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia ja maksuttomia luentoja,...
Lue lisää

Linnainmaan Koto-ryhmä ma 20.11. klo 12-14 Koilliskeskuksessa

Kutsumme jälleen kaikille avoimella kutsulla koolle Linnainmaan Koto-ryhmän*! Tapaaminen on maanantaina 20.11. klo 12–14 Koilliskeskuksen monitoimitila Kivessä. Tilaisuuteen ovat tervetulleita kaikki Linnainmaan alueen kansalaistoiminnasta kiinnostuneet....
Lue lisää

Tammelan korttelijuhlat lauantaina 2.9. klo 10-22!

Syyskuussa juhlitaan jälleen ihanaa Tammelaa! Tammelan korttelijuhlat järjestetään tänä vuonna toista kertaa ja se kokoaa yhteen alueen ystävät, asukkaat, yritykset ja järjestöt juhlimaan mahtavaa kaupunginosaa. Teemana on leikki ja ilo, ja luvassa onkin iloisia...
Lue lisää

Tammelan korttelijuhlien 2. avoin suunnittelutapahtuma Tammelakeskuksessa keskiviikkona 14.6. klo 15-18

Tammelan korttelijuhlat tulee taas ensi syksynä, lauantaina 2.9. Kotipesä on jälleen mukana yhtenä pääjärjestäjistä yhdessä Artteli-kumppanuusyhdistys ry:n, Silta-valmennusyhdistys ry:n ja Tampereen tammelalaiset ry:n kanssa. Kotipesä toivottaa kaikki tervetulleiksi...
Lue lisää

Kotipesä mukana unelmien liikuntapäivässä keskiviikkona 10.5. – Tule Koillisen kaupunkikävelylle!

Unelmien liikuntapäivää vietetään tänä vuonna keskiviikkona 10.5., ja Kotipesä osallistuu liikuntapäivään järjestämällä Kotipesän koillisen kaupunkikävelyn. Liikkeelle lähdemme Koilliskeskukselta kirjaston edestä klo 11, mutta reitti paljastetaan vasta...
Lue lisää

Tammelan korttelijuhlien suunnittelutapahtuma Tammelakeskuksessa keskiviikkona 26.4. klo 14-18

Tammelan korttelijuhlat tulee taas ensi syksynä, lauantaina 2.9. Kotipesä on jälleen mukana yhtenä pääjärjestäjistä yhdessä Artteli-kumppanuusyhdistys ry:n, Silta-valmennusyhdistys ry:n ja Tampereen tammelalaiset ry:n kanssa. Kotipesä toivottaa kaikki tervetulleiksi...
Lue lisää

Kotipesä Iloa vapaaehtoistoiminnasta! -tapahtumassa tiistaina 7.2. klo 16–18.30

Tampereen kaupungin Kulttuurikasvatusyksikkö TAITE järjestää yhdessä muiden vapaaehtoistoimintaa koordinoivien tahojen kanssa Työväenmuseo Werstaalla Iloa vapaaehtoistoiminnasta! -tapahtuman, jossa yli 30 eri toimijaa esittelee erilaisia vapaaehtoistoiminnan...
Lue lisää

Kotipesä Koillismessuilla lauantaina 26.11. klo 10-14

Koilliskeskuksen toimijat järjestävät lauantaina 26.11. klo 10-14 Koillismessut, jossa alueen toimijat pääsevät esittelemään ensi kevään toimintaa ja kaikille avoimia erilaisia osallistumisen mahdollisuuksia. Kotipesällä on messuilla piste, jossa esittelemme...
Lue lisää

Kotipesä Koilliskeskuksen yhteisökumppani kick off -tilaisuudessa 27.10.

Tampereen kaupunki on viritellyt jo Koilliskeskuksen suunnitteluvaiheessa koillisen alueen asukas- ja järjestöyhteistyötä, ja Kotipesä-hanke on tietysti mukana touhussa. Tapaamme tulevia järjestökumppaneitamme ensi viikon torstaina 27.10. koillisen tapahtumaverkoston...
Lue lisää

Tammela juhlii 3.9.2016, tule mukaan!

Tammela saa viimeinkin oman kaupunginosajuhlansa! Laitoimme Kumppanuustalo Arttelin, Kotipesä-hankkeen ja Jotain Odottamatonta ry:n voimin pystyyn #tammelacool-yhteisön, jotta saisimme koottua kaikki ympäristönsä elävöittämisestä kiinnostuneet tammelalaiset...
Lue lisää