Tämänkertaisen blogin on kirjoittanut Tammelan korttelijuhlien vapaaehtoisena reportterina toiminut Kotipesä-hankkeen aktiivi Tiiu Lahtinen.

Lähdin tutustumaan ensimmäistä kertaa järjestettävien Korttelijuhlien antiin lauantaina 3.9.2016 tarkoituksenani samalla jututtaa ihmisiä ja kysellä heidän mielipidettään tästä yhteisöllisesti toteutetusta tapahtumasta. Tapahtuman toteuttivat Kotipesä-hanke, Kumppanuustalo Artteli ry, Jotain Odottamatonta ry, Tampereen tammelalaiset ry sekä Tammelan asukkaat ja monet yhteistyötahot.

Lauantaina Tammela siis täyttyi erilaisista pop up -tyylisistä kahviloista, näytöksistä, esityksistä ja esittelyistä, joita järjestettiin Tammelantorilla, Emil Aaltosen puistossa, Osmonpuistossa, Annikin puutalokorttelissa, Salhojankadulla Arttelin sisäpihalla ja Tammelakeskuksessa, jossa vietettiin samaan aikaan Tammelan lähitorin ja Perheiden talon avajaisia.

Osmonpuistossa kävin seurailemassa intialaisen muusikon ja esitystaiteilijan Suvan soundcheckiä. Hän viritti valmiiksi esitystään varten Fregitraksi kutsumaansa soitinta.

Suva fregitransa kanssa Osmonpuistossa

Suva fregitransa kanssa Osmonpuistossa

Kävin myös vierailemassa Annikinkadun puutalokorttelissa, jossa ihastelin upeaa miljöötä, kuuntelin Annikki Acoustic -minifestivaalin esiintyjiä ja tein kirppislöytöjä. Rahat laitettiin pieneen lippaaseen ja lapulle kirjoitettu ohjeistus kuului jotenkin näin: “Maksa mitä haluat, tai vie mennessäsi ilmaiseksi.” Tuli iloinen fiilis. Korttelijuhlaa parhaimmillaan.

Tammelantorilla kuuntelin Iso-A:n stand up -showta, seurailin Kahvikeitaan toritansseja sekä kuuntelin Dave Lindholmia, joka kommentoi lyhyesti ja ytimekkäästi mitä mieltä on Korttelijuhlista: “Se on hyvä homma.”

Ylipäätään kaikki tuntuivat olevan sitä mieltä, että yhteisöllisyys on tervetullutta, ja että Korttelijuhlat oli oikein mukava tapahtuma. Juhlathan jatkuivat iltaan asti, mutta minä lähdin tyytyväisenä kotiin jo ennen sitä. Päivä oli todella mukava. Kiitokset kaikille hyvistä juttutuokioista!

Tässä vielä ihmisten kommentteja Korttelijuhlasta:

Kuva: Kai Räsänen

Kai Räsänen

Kai Räsänen, 55, oli tullut Korttelijuhlaan Linnainmaalta: “Tosi hienoa, että pop up -tyylisiä tapahtumia järjestetään. Ensimmäisen kerran törmäsin tällaiseen meininkiin aikoinaan Kööpenhaminassa. On hyvä, että Suomessakin lähdetään lisäämään yhteisöllisyyttä tällä tavalla!”

Teija ja lapset Salla, 6 ja Sanni, 2 Lapinniemestä olivat tulleet Tammelakeskukseen Tampereen balettiopiston lasten tanssihetkeen ja balettiesitykseen, ja mukaan oli lähtenyt myös työkaveri Marja Lamminpäästä. He olivat syöneet jäätelöä Tammelantorilla, käyneet Annikinkadun puutalokorttelissa ja aikoivat balettiesityksen jälkeen käydä vielä Arttelissa, jossa eivät olleet ennen käyneet. Marja: “Tammelassa on tapahtunut paljon. Hienoa, että esimerkiksi Annikin korttelia on remontoitu. Muutenkin tällaista osallistavaa meininkiä tarvitaan Suomessa!” Teija: “Tällaiset tapahtumat ovat tosi hyviä, naapurit tutustuvat toisiinsa.”

Marja-Leena Virkki, 67, Jussinkylästä sai tietää Korttelijuhlista monen väylän kautta. Hän seuraa aktiivisesti sosiaalista mediaa ja näki mainoksia sekä luki tapahtumasta paikallislehdestä:

Kuva: Marja-Leena Vilkki

Marja-Leena Vilkki

“Tällaiselle on ehdottomasti tarvetta. Tarvitaan matalan kynnyksen paikkoja ja toimintaa, sillä pienikin toiminta on virkistävää kenelle vain. Lisäksi on hienoa, että eri-ikäiset ihmiset kohtaavat toisiaan, ja olin positiivisesti yllättynyt kuinka hienosti täällä on kohdennettu toimintaa kaikille ikäluokille.” Marja-Leena oli käynyt Tammelantorilla ja aikoi vielä piipahtaa Arttelilla.

Tammelassa asuva Elanor, 3, oli tullut Tammelakeskukseen vanhempiensa kanssa ja äiti, Tuikku Pirhonen, kyseli minun puolestani mikä oli kaikista hauskinta. Elanorille mieleistä oli ollut palapeli, jota hän oli päässyt kokoamaan Perheiden talon leikkipaikalla. Tuikku: “Tapahtumasta tulee tosi tammelalainen olo, sillä tällainen sopii niin hyvin Tammelan henkeen. Tämä on tosi kiva yhteinen juttu.” Perhe aikoi vielä käydä Annikin korttelissa pop up -kahvilassa.

-Tiiu Lahtinen