Kotipesä-hankkeessa on ollut antoisinta nähdä, miten vapaaehtoistemme työpanos on muuttunut kuin taikaiskusta yhteiseksi iloksi, mukavaksi yhdessäoloksi, mielekkäiksi toiminnan mahdollisuuksiksi kaikille ja ylipäätään sellaiseksi hyvinvoinnin rakennuspalikaksi, jota ei voi rahalla mitata.

Ennen kesälomia kävimme Kotipesän ja Puiston kansalaistoiminnan vapaaehtoisten kanssa Näsinneulassa lounaalla. Vapaaehtoisia meillä on moneen lähtöön: joku toimii mielenterveyskuntoutujien tsempparina, toinen ohjaa toimintaryhmää ja kolmas on mukana hankkeen toiminnan kehittämisessä tai vaikkapa paikallisen tapahtuman järjestämisessä – tai kaikkia näitä yhdessä! Koolla oli siis monenkirjava joukko, joita yhdisti halu tehdä jotakin hyvin konkreettista, josta koituu iloa niin itselle kuin muillekin.

2017-06-15 Näsinneulassa vaparien kanssa - maisema

Maisemia Näsinneulasta 15.6.2017

Katselimme upeita maisemia, juttelimme mukavia ja söimme herkullista ruokaa. Samalla me hanketyöntekijät kyselimme loistavalta vaparitiimiltämme, miksi he tekevät vapaaehtoishommia ja mitä he saavat siitä itse. Olimme toki nähneet, miten kivaa toimintaa vapaaehtoisten työpanos on synnyttänyt, mutta oli silti ilahduttavaa kuulla vapaaehtoisten kertovan ajatuksiaan. Meillä vapaaehtoistyötä tehdään yleensä siksi, että on mukavaa ja palkitsevaa tuottaa toisillekin mahdollisuus tehdä kivoja asioita ja olla yhdessä; samalla kun saa tehdä asioita, joista itse pitää, on myös osa jotakin suurempaa. Alla on pari loistavaa kiteytystä, joiden kuuleminen todella lämmitti sydäntä:

– “Kyllähän tämä on semmonen henkireikä.”

– “Kotona on yksinäistä, hyvä että on syy lähteä ulos tapaamaan muita ihmisiä.”

– “Ei tämä tunnu työltä, meillä on kivaa yhdessä.”

Juuri tällaista meininkiä halusimmekin edistää, kun aloitimme hankkeen parissa työskentelyn viime vuoden keväällä! Kiitän vielä kerran vapaaehtoisiamme – sain noista sanoista paljon iloa ja muistutuksen siitä, miksi tätä työtä teen.

Tietenkin tarjoamme Sinullekin mahdollisuuden olla osa tätä uutta yhteisöllistä meininkiä Tammelassa ja Linnainmaalla. Juuri nyt suurin hoppu olisi saada tekijöitä seuraaviin hommiin:

  • Vaihtoehtonaapurit – Keväällä parin vapaaehtoisen ideasta ja yhteisponnistuksesta alkanut, kaikenikäiset ihmiset mukaan kutsuva hengailukerho kaipaa toista ohjaajaa, sillä toinen vapaaehtoisista joutui lopettamaan työkiireiden vuoksi. Jotta kerho voisi jatkua, tarvitaan toinenkin ohjaaja vastuuta jakamaan. Oletko se Sinä? Kerho on testattu ja toimii, joten toimintatavoissa on selvät sävelet ja mukaan on helppo hypätä… ja mikä parasta, hommaa ei tarvitse tehdä yksin! Kesän ajaksi Vaihtoehtonaapurit on vaihtunut Perheiden talon Kesäolkkari-toiminnaksi, joka jatkuu vielä 11.8. asti arkisin klo 10–14 Tammelakeskuksessa. Käy tsekkaamassa meno ja paikka, niin olet jo askeleen lähempänä uutta mukavaa harrastusta!
  • Tammelan korttelijuhlat! Juhlat ovat jo lauantaina 2.9., ja vielä mahtuisi mukaan vapaaehtoisten joukkoon. Tarjolla on monenlaisia tehtäviä somistuksesta, koristelusta ja some-viestinnästä puhtaanapitoon, järjestyksenvalvontaan ja kamojen roudaukseen. Olipa vahvuutesi sitten kädentaidot, sosiaalinen kanssakäyminen tai “yleismies jantusen” raudanluja ote konkreettiseen tekemiseen, olet tervetullut korttelijuhlien mahdollistajien joukkoon! Korttelijuhlien osatapahtumien järjestäjät, vapaaehtoiset ja pääjärjestäjät kokoontuvat yhdessä keskiviikkona 23.8. klo 17 Tammelakeskuksen kahvilaan, jossa jaetaan hommat ja kaikki olennainen siitä, mitä tarvitaan onnistuneiden juhlien järkkäämiseen.
  • Peliryhmä – Peliryhmän ohjaajan tilanne on samankaltainen kuin Vaihtoehtonaapurien toisen ohjaajan – opiskelu pakottaa jättämään peliryhmän päiväjärjestyksestä. Ohjaajana on toiminut Arttelin Antti Rautajoki, jonka kanssa voimme käydä läpi, mikä on homman nimi ja antaa pikku vinkkejä, joilla kerhon ohjaaminen onnistuu sujuvasti. Pääasiana tässäkin kerhossa on viettää kivaa aikaa yhdessä, joten mitään pingottamista tai stressaamista ei ole luvassa tässäkään hommassa!

Ilmoita rohkeasti kiinnostuksestasi, niin käydään yhdessä läpi, mitä homma vaatii ja mitä kaikkea kivaa saamme yhdessä aikaan!

Syksyn aikana olemme jo saaneet ilmoittautumisia moniin uusiin vapaaehtoistehtäviin, kuten lukupiiriin (alkaa 4.9. Koilliskeskuksessa), ikäihmisten kauppakaveritoimintaan, valokuvauskerhon ohjaajaksi sekä varamummoksi- / vaariksi!

Nämä ja monet muut vapaaehtoistehtävämme voit tsekata Toimintaan! -sivulta. Ota yhteyttä ja tule mukaan: yhdessä olemme enemmän!

 – Juuso